Glutenfri opskrifter Glutenfri opskrifter – Gluten er i dag blevet et stort taleemne, hvorvidt glutenfri kost giver dig en sundere livsstil eller ej, er der stor uenighed om. Er du glutenallergiker er der ingen tvivl om, at du skal holde dig fra det, men du behøver ikke at være glutenallergiker for at have svært ved at fordøje gluten. De store mængder af gluten, som vi i dag indtager gennem rugbrød, brød generelt, pasta m.m. er svært for kroppen at fordøje, du har måske bemærket det ved at opleve forstoppelse eller oppustet mave?

 

Træt af oppustet mave? Det kan vi hjælpe dig med læs mere her.

 

Nedenfor kan du vælge mellem en række lækre glutenfri opskrifter. Alle opskrifter er særdeles sunde og er baseret på næringsrige råvarer uden tilsat sukker. Opskrifterne er ikke alene glutenfri, men også laktosefri. Du kan finde opskrifter til både glutenfri boller, glutenfri rugbrød, glutenfri pizzabund og glutenfri burgerboller.

 

Print Opskrift
Glutenfri boller med kerner
En bolle indeholder 136 Kcal.
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 90 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 90 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Start med at bland chiafrø sammen med 1 dl. vand i en lille skål og lad det stå indtil chiafrøene har suget væsken til sig.
  2. Bland glutenfri fuldkornsrismel, solsikkekerner, fiber-HUSK, Yeast tørgær og salt sammen. Tilsæt efterfølgende chiafrøene.
  3. Hæld vandet i blandingen og mix det grundigt sammen.
  4. Lad dejen hæve i 45 min. og tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
  5. Form 8 boller – brug lidt vand til at forme dem med.
  6. Pensl bollerne med æg og drys med græskarkerner.
  7. Bag bollerne ved 200 grader i 45 min.

Glutenfri opskrifter: Glutenfri boller med kerner

Print Opskrift
Glutenfri boller med solsikkekerner
En bolle indeholder 137 Kcal.
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 40 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 40 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Start med at bland hørfrø sammen med 1 dl. vand i en lille skål og lad det stå indtil hørfrøene har suget væsken til sig.
  3. Bland glutenfri havremel, glutenfri fuldkornsrismel, fiber-Husk, bagepulver og salt sammen. Tilsæt efterfølgende honning hørfrø og vand – Bland ingredienserne grundigt sammen.
  4. Form 8 boller – brug lidt vand til at forme dem med.
  5. Pensl bollerne med æg og drys med solsikkekerner.
  6. Bag bollerne ved 200 grader i 40 min.

Glutenfri opskrifter: Glutenfri havreboller med solsikkekerner

Print Opskrift
Glutenfri gulerodsboller
En bolle indeholder 115 Kcal.
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 110 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 110 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Bland glutenfri havremel, glutenfri fuldkornsrismel, fiber-Husk, yeast tørgær og salt sammen. Tilsæt efterfølgende revet gulerod, olie, honning og vand – Bland ingredienserne grundigt sammen.
  2. Lad dejen hæve i 1 time og tænd ovnen på 200 grader.
  3. Form 8 boller – brug lidt vand til at forme dem med.
  4. Bag bollerne ved 200 grader i 50 min.

Glutenfri opskrifter: Glutenfri gulerodsboller

Print Opskrift
Glutenfri fuldkornsrugbrød med kerner
En skive rugbrød af alm. størrelse indeholder 164 Kcal.
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 95 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 95 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Bland carob, hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, knækkede boghvede, hirseflager, glutenfri fuldkornsrismel og glutenfri boghvedemel grundigt sammen i en skål. Tilsæt efterfølgende vand og mix grundigt.
  2. Lad massen stå i skålen i 20 min. og tænd ovnen på 180 grader (varmluft).
  3. Put massen i en form og drys med solsikkekerner.
  4. Bag rugbrødet ved 180 grader i 75 min.

Glutenfri opskrifter: Glutenfri fuldkornsrugbrød med kerner

Print Opskrift
Glutenfri grove burgerboller
En burgerbolle indeholder 313 Kcal.
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 30 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 30 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
  2. Bland glutenfri mørk bagemix, glutenfri fuldkornsrismel, fiber-HUSK, yeast tørgær og salt sammen i en skål. Tilsæt efterfølgende vand og honning og mix grundigt.
  3. Form 4 burgerboller.
  4. Pensl burgerbollerne med æg og drys med solsikkekerner.
  5. Bag burgerbollerne ved 200 grader (varmluft) i 30 min.

Glutenfri opskrifter: Glutenfri grove burgerboller

Print Opskrift
Glutenfri pizzabund
Pizzabunden indeholder 1.084 Kcal.
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 47 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 47 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).
  2. Bland glutenfri universalbagemix, fiber-HUSK og salt sammen i en skål. Tilsæt efterfølgende vand og mix grundigt.
  3. Form dejen med en kagerulle.
  4. Bag pizzabunden uden fyld i ovnen i 12 min. ved 180 grader.
  5. Tag pizzabunden ud og top pizzabunden med selvvalgt fyld og sæt i ovnen.
  6. Bag pizzaen ved 180 grader i 35 min.

Glutenfri opskrifter: Glutenfri pizzabund

 

Hvad er gluten?

Gluten er kort sagt protein og forekommer primært i kornprodukterne hvede, rug og byg. Gluten kan også spores i havregryn og du bør derfor købe glutenfri havregryn, hvis du er glutenallergiker. Gluten er ikke farligt for dem, som ikke er allergikere, men en for stor mængde af gluten kan forårsage irritabel tarm.

 

Er glutenfri kost sundere?

Der er stor uenighed om, hvorvidt glutenfri kost er sundere. En af årsagerne til, at glutenfri kost kan være sundere er, at man erstatter fødevarer som brød og pasta med eksempelvis grønt, kerner, nødder eller andre produkter til bagning af brød og andet, som indeholder en del flere kostfibre, vitaminer og næring. De fødevarer som indeholder gluten er typisk dem, som indeholder lidt næring og kroppen får derfor ikke den mængde fibre, vitaminer og næring, som den har brug for.

 

Om glutenfri opskrifter

Alle glutenfri opskrifter, som du finder på denne side, har et højt indhold af kostfibre, næring og vitaminer. Opskrifterne indeholder en del kerner, umættet fedt og fuldkornsprodukter. Du vil opleve, at du gennem glutenfri opskrifter, som de ovennævnte, bliver hurtigere mæt og ikke mindst mæt på den gode måde, dette skyldes den rigtige sammensætning af protein, fedt og kulhydrater. Kalorieindholdet i opskrifterne ovenfor er omtrent det samme, som i opskrifter med gluten, dog er fordelen, at du hurtigere oplever mæthed, hvilket indebærer, at du ikke kan spise ligeså meget, som hvis du spiste almindelig rugbrød, franskbrød, boller m.m.

 

Fødevarer med eller uden gluten?

Er du ikke glutenallergiker er det ikke ensbetydende med, at du skal spise gluten. Som tidligere nævnt, kan en for stor mængde af gluten forårsage irritabel tarm. Ved primært at undgå gluten i dagligdagen, vil du formentligt opleve forbedret tarmfunktion, øget mæthed og et hurtigere vægttab. Dette betyder ikke, at du skal holde dig helt fra gluten, men måske overveje, hvor meget gluten du dagligt indtager.

 

Glutenfri opskrifter i kostplanen

På hjemmesiden kan du vælge mellem 16 forskellige kostplaner til muskelopbygning, vægttab og vægtøgning. Glutenfri opskrifter / måltider er ikke medtaget i kostplanerne. Har du valgt en kostplan, men ønsker at spise glutenfri er dette ikke et problem, du kan blot udskifte et måltid indeholdende gluten, med en glutenfri opskrift.

Som tidligere nævnt indeholder glutenfri fødevarer omtrent den samme mængde kalorier, som fødevarer med gluten. I kostplanerne indeholder en del af måltiderne pasta, boller, rugbrød og tortilla wraps – du kan vælge at udskifte pasta med eksempelvis glutenfri pasta, ris eller kartofler. Tortilla wraps kan du udskifte med eksempelvis tacos. Alle måltider indeholdende rugbrød og boller, skal du blot udskifte med glutenfri boller og glutenfri rugbrød, da det indeholder omtrent den samme mængde kalorier.