Glutenfri opskrifter Glutenfri opskrifter – Gluten er i dag blevet et stort taleemne, hvorvidt glutenfri kost giver dig en sundere livsstil eller ej, er der stor uenighed om. Er du glutenallergiker er der ingen tvivl om, at du skal holde dig fra det, men du behøver ikke at være glutenallergiker for at have svært ved at fordøje gluten. De store mængder af gluten, som vi i dag indtager gennem rugbrød, brød generelt, pasta m.m. er svært for kroppen at fordøje, du har måske bemærket det ved at opleve forstoppelse eller oppustet mave?

 

Nedenfor kan du vælge mellem en række lækre glutenfri opskrifter. Alle opskrifter er særdeles sunde og er baseret på næringsrige råvarer uden tilsat sukker. Opskrifterne er ikke alene glutenfri, men også laktosefri. Du kan finde opskrifter til både glutenfri boller, glutenfri rugbrød, glutenfri pizzabund og glutenfri burgerboller.

 

Print Opskrift
Glutenfri boller med kerner
En bolle indeholder 136 Kcal.
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 90 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 90 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Start med at bland chiafrø sammen med 1 dl. vand i en lille skål og lad det stå indtil chiafrøene har suget væsken til sig.
  2. Bland glutenfri fuldkornsrismel, solsikkekerner, fiber-HUSK, Yeast tørgær og salt sammen. Tilsæt efterfølgende chiafrøene.
  3. Hæld vandet i blandingen og mix det grundigt sammen.
  4. Lad dejen hæve i 45 min. og tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
  5. Form 8 boller – brug lidt vand til at forme dem med.
  6. Pensl bollerne med æg og drys med græskarkerner.
  7. Bag bollerne ved 200 grader i 45 min.
Glutenfri opskrifter: Glutenfri boller med kerner




Print Opskrift
Glutenfri boller med solsikkekerner
En bolle indeholder 137 Kcal.
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 40 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 40 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Start med at bland hørfrø sammen med 1 dl. vand i en lille skål og lad det stå indtil hørfrøene har suget væsken til sig.
  3. Bland glutenfri havremel, glutenfri fuldkornsrismel, fiber-Husk, bagepulver og salt sammen. Tilsæt efterfølgende honning hørfrø og vand – Bland ingredienserne grundigt sammen.
  4. Form 8 boller – brug lidt vand til at forme dem med.
  5. Pensl bollerne med æg og drys med solsikkekerner.
  6. Bag bollerne ved 200 grader i 40 min.
Glutenfri opskrifter: Glutenfri havreboller med solsikkekerner

Print Opskrift
Glutenfri gulerodsboller
En bolle indeholder 115 Kcal.
Glutenfri opskrifter
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 110 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 110 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Glutenfri opskrifter
Instruktioner
  1. Bland glutenfri havremel, glutenfri fuldkornsrismel, fiber-Husk, yeast tørgær og salt sammen. Tilsæt efterfølgende revet gulerod, olie, honning og vand – Bland ingredienserne grundigt sammen.
  2. Lad dejen hæve i 1 time og tænd ovnen på 200 grader.
  3. Form 8 boller – brug lidt vand til at forme dem med.
  4. Bag bollerne ved 200 grader i 50 min.
Glutenfri opskrifter: Glutenfri gulerodsboller

Print Opskrift
Glutenfri fuldkornsrugbrød med kerner
En skive rugbrød af alm. størrelse indeholder 164 Kcal.
Glutenfri opskrifter
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 95 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 95 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Glutenfri opskrifter
Instruktioner
  1. Bland carob, hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, knækkede boghvede, hirseflager, glutenfri fuldkornsrismel og glutenfri boghvedemel grundigt sammen i en skål. Tilsæt efterfølgende vand og mix grundigt.
  2. Lad massen stå i skålen i 20 min. og tænd ovnen på 180 grader (varmluft).
  3. Put massen i en form og drys med solsikkekerner.
  4. Bag rugbrødet ved 180 grader i 75 min.
Glutenfri opskrifter: Glutenfri fuldkornsrugbrød med kerner

Print Opskrift
Glutenfri grove burgerboller
En burgerbolle indeholder 313 Kcal.
Glutenfri opskrifter
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 30 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 10 Minutter
Ventetid 30 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Glutenfri opskrifter
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
  2. Bland glutenfri mørk bagemix, glutenfri fuldkornsrismel, fiber-HUSK, yeast tørgær og salt sammen i en skål. Tilsæt efterfølgende vand og honning og mix grundigt.
  3. Form 4 burgerboller.
  4. Pensl burgerbollerne med æg og drys med solsikkekerner.
  5. Bag burgerbollerne ved 200 grader (varmluft) i 30 min.
Glutenfri opskrifter: Glutenfri grove burgerboller

Print Opskrift
Glutenfri pizzabund
Pizzabunden indeholder 1.084 Kcal.
Glutenfri opskrifter
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 47 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Tilberedningstid 15 Minutter
Ventetid 47 Minutter
Antal personer
Ingredienser
Glutenfri opskrifter
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).
  2. Bland glutenfri universalbagemix, fiber-HUSK og salt sammen i en skål. Tilsæt efterfølgende vand og mix grundigt.
  3. Form dejen med en kagerulle.
  4. Bag pizzabunden uden fyld i ovnen i 12 min. ved 180 grader.
  5. Tag pizzabunden ud og top pizzabunden med selvvalgt fyld og sæt i ovnen.
  6. Bag pizzaen ved 180 grader i 35 min.
Glutenfri opskrifter: Glutenfri pizzabund

 

Hvad er gluten?

Gluten er kort sagt protein og det er den del af proteinet, der hedder prolamin, som går ind og skader tarmen, hvis du er glutenallergiker. Gluten forekommer primært i kornprodukterne hvede, rug og byg. Gluten kan også spores i havregryn og du bør derfor købe glutenfri havregryn, hvis du er glutenallergiker. Gluten er ikke farligt for dem, som ikke er allergikere, men en for stor mængde af gluten kan forårsage irritabel tarm.

 

Hvilke produkter er glutenfri?

Produkter som ikke indeholder gluten er blandt andet ris, quinoa, bulgur, majs, rismel og boghvedemel

 

Er glutenfri kost sundere?

Der er stor uenighed om, hvorvidt glutenfri kost er sundere. En af årsagerne til, at glutenfri kost kan være sundere er, at man erstatter fødevarer som franskbrød, rugbrød, boller, toast og pasta med eksempelvis grønt, kerner, nødder eller andre produkter til bagning af brød og andet, som indeholder en del flere kostfibre, vitaminer og næring. De fødevarer som indeholder gluten er typisk dem, som indeholder lidt næring og kroppen får derfor ikke den mængde fibre, vitaminer og næring, som den har brug for.

 


 

Om glutenfri opskrifter

Alle glutenfri opskrifter, som du finder på denne side, har et højt indhold af kostfibre, næring og vitaminer. Opskrifterne indeholder en del kerner, umættet fedt og fuldkornsprodukter. Du vil opleve, at du gennem glutenfri opskrifter, som de ovennævnte, bliver hurtigere mæt og ikke mindst mæt på den gode måde, dette skyldes den rigtige sammensætning af protein, fedt og kulhydrater. Kalorieindholdet i opskrifterne ovenfor er omtrent det samme, som i opskrifter med gluten, dog er fordelen, at du hurtigere oplever mæthed, hvilket indebærer, at du ikke kan spise ligeså meget, som hvis du spiste almindelig rugbrød, franskbrød, boller m.m.

 

Fødevarer med eller uden gluten?

Er du ikke glutenallergiker er det ikke ensbetydende med, at du skal spise gluten. Som tidligere nævnt, kan en for stor mængde af gluten forårsage irritabel tarm. Ved primært at undgå gluten i dagligdagen, vil du formentligt opleve forbedret tarmfunktion, øget mæthed og et hurtigere vægttab. Dette betyder ikke, at du skal holde dig helt fra gluten, men måske overveje, hvor meget gluten du dagligt indtager.

 

Guide til en glutenfri livsstil:

Proteiner: Af proteiner kan du stort set spise det samme, herunder æg, fersk kød, fisk, nødder, kerner, skyr, yoghurt og mælk

Kulhydrater: Kartofler, rodfrugter generelt, ris, quinoa, bulgur, majs, brød baseret på glutenfri produkter (ovennævnte glutenfri opskrifter) og generelt glutenfri versioner af brød, knækbrød, pasta og kiks

Fedt: Olivenolie, nødder, kerner, ost, smør og kokosolie

Grønt: Af frugt og grønt kan du spise alle produkter

Er du ikke glutenallergiker er der ingen grund til, at du undlader gluten fuldstændig fra dit liv, du kan sagtens spise måltider en gang i mellem, som indeholder gluten. Hvis du ønsker en glutenfri kost på baggrund af mindre luft i maven eller et hurtigere vægttab, kan du eksempelvis vælge at spise gluten i ét af dine daglige måltider eller eksempelvis alene spise gluten, når du er ude, det er helt op til dig selv og dine behov.

 

Produkter du skal være opmærksom på, hvis du ikke ønsker at spise gluten:

Proteiner: Frikadeller, pølser, forloren hare og andre farsretter, da de næsten altid indeholder gluten i form af mel

Færdige produkter: Suppe, gryderetter, sovs, samt færdige retter generelt indeholder ofte gluten i form af mel eller kornprodukter baseret på hvede, rug eller byg.

Kulhydrater: Morgenmads produkter som eksempelvis müsli, havregryn, cornflakes indeholder gluten

Fedt: Dressing generelt, madlavningsfløde, samt boullion indeholder ligeledes gluten

 

Glutenfri opskrifter i kostplanen

På hjemmesiden kan du vælge mellem 16 forskellige kostplaner til muskelopbygning, vægttab og vægtøgning. Glutenfri opskrifter / måltider er ikke medtaget i kostplanerne. Har du valgt en kostplan, men ønsker at spise glutenfri er dette ikke et problem, du kan blot udskifte et måltid indeholdende gluten, med en glutenfri opskrift.

Som tidligere nævnt indeholder glutenfri fødevarer omtrent den samme mængde kalorier, som fødevarer med gluten. I kostplanerne indeholder en del af måltiderne pasta, boller, rugbrød og tortilla wraps – du kan vælge at udskifte pasta med eksempelvis glutenfri pasta, ris eller kartofler. Tortilla wraps kan du udskifte med eksempelvis tacos. Alle måltider indeholdende rugbrød og boller, skal du blot udskifte med glutenfri boller og glutenfri rugbrød, da det indeholder omtrent den samme mængde kalorier.

 

Købe glutenfri eller bage glutenfri opskrifter?

Glutenfri kost er de seneste år blevet omtalt en del i medierne og producenterne har nu sat deres fokus på at producere en række glutenfri produkter. Du kan i dag købe næsten alle produkter glutenfri, herunder brød, pasta, kage, småkager, müsli mm. Men er glutenfri produkter altid sunde? Som tidligere nævnt, er der stor uenighed om, hvorvidt glutenfri kost er sundere – det er også et bredt spørgsmål, da glutenfri kost både kan være sundt og usundt.

Hvis man kigger på ovennævnte glutenfri opskrifter, hvor næringsindholdet primært består af fuldkorn, kerner og umættede fedtsyrer er her tale om et sundt måltid / en sund kost. Hvis man derimod ser på flere af produkterne, som kan købes i supermarkederne, herunder franskbrød, boller mm., ser man ofte, at produkterne er fattige på gode fuldkornsfibre og at det gode næringsindhold erstattes med sukker. Du skal derfor være meget opmærksom på næringsindeholdet i glutenfri produkter som kan købes på markedet, dette gælder både mht. vægttab, forbedret tarmfunktion og mindre luft i maven. Vi vil klart anbefale, at du selv bager glutenfri opskrifter frem for at købe, da du er sikret et næringsrigt måltid.